Læsø
Læsø ligger 1 ½ times sejlads fra fastlandet. Ude i det nordlige Kattegat – midt mellem Danmark og Sverige. Men Læsø er dansk. Øen er flad, og den er grøn. Der bor kun 1900 mennesker på Læsø, og de lever af fiskeri, landbrug og turisme. Havet omkring Læsø er gavmildt. Der er masser af fisk. Jorden er til gengæld sandet og nærig. Turisternes store interesse for Læsø skyldes primært tre store kvaliteter og muligheder for oplevelser: Naturoplevelser, kulinariske oplevelser og særlige kulturhistoriske oplevelser.
Der er masser af næsten uberørt, ren og vildsom natur på Læsø. Hav, skov, heder, moser, rønner, strande. Herfra henter man en del af de meget fine råvarer, der indgår i kvalitetsprodukterne fra Læsø. Bl.a. vilde bær, kantareller og jomfruhummer. En anden del af råvarerne avles og dyrkes. Den magre jord betyder langsom vækst, der til gengæld sikrer kraftig smag. Det gælder alt fra grønsager til kødprodukter. Dygtige producenter, håndværkere og køkkener garanterer kvaliteten helt ud til gæsten, exporten og forbrugeren.
Kulturhistorisk er Læsø et unikt samfund. Søfarten har sat sig tydelige spor i Læsø historie. Havet er en del af Læsøs identitet Læsø er eneste sted i verden, hvor man endnu kan opleve de særlige tanghuse, d.v.s. små hvide bindingsværkshuse, fremstillet delvis af vraggods fra massevis af skibsforlis tæt på Læsøs kyst, og med et metertykt tag fremstillet af ålegræs, der blev skyllet op på stranden.
Læsø er et af de eneste steder i verden, hvor man endnu kan opleve saltproduktion på en måde, der kan kaldes en af verdens første industrielle produktioner, nemlig en produktion af bordsalt baseret på en helt speciel sydeteknik – en metode, der er afhængig af årstidens skiften og menneskelig følsomhed. Og endelig har Læsø tiltrukket meget betydende kunstnere, som har fundet inspiration i den barske natur, det fantastiske lys og den stolte befolkning. Bl.a. Asger Jorn valgte altså Læsø, som et af ”sine steder”.